Колективни уговор

Nove odluke Direktora JP ETV u skladu sa kolektivnim ugovorom

Ово су одлуке које је донео Директор предузећа у складу са Колективним уговором бр. 2445/16 од 27.06.2016. године а које се односе на распоред радног времена, прерасподелу радног времена и на накнаду трошкова за исхрану за време рада и боравка на терену.

 

Приликом доношења наведених Одлука, разматран је и Предлог Комисије од 30.06.2016. године. Решењем бр. 1014/16 од 18.03.2016. године именована је Комисија у чијем су саставу представници репрезентативних синдиката и представници послодавца. Чланови нашег Самосталног Синдиката који су били у комисији су Драгослав Михаиловић и Зоран Завишић ( њихове замене су Александар Ђорђевић и Славољуб Рашић). Комисија је у периоду од 18.03.2016. до 30.06.2016. године на више састанака разматрала начин евидентирања радног времена и начин рада запослених на емисионим станицама и доставила свој предлог Директору 30.06.2016. године. Ово је веома битно јер запослени у овом тренутку највише ове промене осећају.

Odluka o naknadi troškova za ishranu za vreme rada i boravka na terenu (PDF 478kb)

Odluka o preraspodeli radnog vremena (PDF 532kb)

Odluka o rasporedu radnog vremena (PDF 534kb)

 

секретаријат СС ЕТВ

 

 

 

 

 

Kolektivni ugovor JP ETV u praksi

Колективни уговор ЈП ''Емисиона техника и везе'' бр. 2445/16 од 27.06.2016. године, ступио на снагу дана 07.07.2016. године.

 

Измене у раду већ осећају запослени и на њих смо приморани под утицајем строгих законских оквира са једне стране и представникa ревизорских институција са друге стране, који сe у овом тренутку воде начелима стогих и рестриктивних закона о раду и финансијском пословању.

Очекујемо повећање плата пре свега за категорије техничара које ће ублажити и анулирати негативни финансијски ефекат, мислимо пре свега на техничаре у сменама. И у наступајућем периоду се надамо даљој тенденцији раста плата кроз вредност основног коефицијента али и кроз напредовање у служби, што треба у будућности да буде основ за финансијски бољитак сваког од нас запослених.

Чланом 52. КУ предвиђено да се образује Одбор за безбедност и здравље на раду, наш представник ће бити Зоран Тривић.

Чланом 144. КУ предвиђено да се у року од 15 дана од дана ступања на снагу  КУ формира Одбор за  праћење примене и тумачења КУ, наш представник ће бити Александар Ђорђевић а због специфичности посла и теренског рада његов заменик ће бити Предраг Королија.

Прелазни период ка новој систематизацији је увек тежак и очекују нас новине ( неке смо почели да примењујемо, неке ћемо тек почети), али без обзира на све очекујемо да ћемо их успешно савладати и радити као савремено телекомуникационо предузеће. У томе ће нам помоћи стрпљење, не би требало имати страх за будућности наше фирме, већ би требало имати свест о томе да се све ово управо и ради да би опстали као фирма на тржишту и успешно пословали.

секретаријат СС ЕТВ

 

 

 

 

 

Usvojen kolektivni ugovor JP ETV - Zvanično saopštenje

Званично саопштење

Влада Републике Србије је усвојила

предлог колективног уговора
ЈП Емисиона техника и везе Србије

Обавештавамо наше чланове, као и све запослене у ЈП ЕТВ, да је Влада Републике Србије 17.06.2016. усвојила Предлог Колективног уговора ЈП ЕТВ.

Озбиљан рад и вишегодишњи напори нашег репрезентативног синдиката ССЕТВ добили су, најзад, сатисфакцију овим актом Владе Републике Србије. Пут до доношења овог акта, од животног значаја за наше предузеће, као што знате, био је дуг и пун разних препрека: врло тешких, тешких и мање тешких, али основна и најтежа препрека, највећи проблем, био је нови закон о раду који је ступио на снагу у току израде и усаглашавања текста Колективног уговора још на нивоу нашег предузећа, а који нам је у многоме везао руке и спутао нас у намерама да направимо Колективни уговор што повољнији за запослене у нашем предузећу. Као што је познато, нови закон о раду Републике Србије, донет уз уважавање тенденција из ЕУ (којој тежимо) је у односу на претходни, врло рестриктиван што се тиче радничких права и веома нам је сузио маневарски простор у нашим намерама да направимо Колективни уговор што повољнији за све нас који живимо од свог рада, тако да овај Колекетивни уговор ЈП ЕТВ који је управо усвојила Влада, представља оптимум који смо могли постићи у овом условима.

Све проблеме, који су током усаглашавања искрсавали, морали смо савладавати у ходу, самостално или уз несебичну врхунску стручну помоћ правног експерта из централе нашег Синдиката, господина Милана Куке, којем се овом приликом посебно захваљујемо. Такође , захваљујемо се и свим члановима нашег синдиката ССЕТВ који су поред редовних радних обавеза нашли времена, енергије и воље да својим предлозима допринесу унапређењу коначног текста Колективног уговора ЈП ЕТВ.

За почетак на овај начин смо добили кроз колективни уговор и модерну организацију технике ЈП ЕТВ. Сличне организације рада имају најнапредније и највеће светске телекомуникационе компаније. Ми смо њихов модел прилагодили условима који су тренутно у Србији и на тај начин направили једну знатно бољу структуру запослених. Наравно тај процес је тек у повоју, али како време буде одмицало видећемо предности и мане новог система и у складу са резултатима кориговаћемо исте. Будући начин рада треба да нам омогући опстанак на телекомуникационом тржишту, да клијенти и крајњи корисници буду задовољни нашим услугама и да изградимо поверење које ће нас све заједно повезати у јединствен систем.

Признавањем права на специфичности рада и усвајањем колективног уговора Влада Србије је показала да има респект према нашој фирми и да нас сврстава у ред најуспешнијих фирми у Србији. На нама је да се потврдимо кроз ефикасан рад и професинализам и да на тај начин стекнемо још већи углед у Србији. Тиме би у будућности стекли веће привилегије од стране предстваника Владе Србије, које поједине реномиране фирме у Србији већ имају. Савременом организацијом треба да будемо и пример у Србији успешног пословања и функционисања. Кроз тај рад надамо се у будућности наравно и већим примањима и бољем животу у јако тешким условима који су данас у Србији.

Још једном честитамо свим запосленима усвајање колективног уговора које треба да нам буде одскочна даска за даљи напредак и наравно како кажу наши експерти из Савеза: то је једини пут којим се штите права радника и дефинише њихов рад.

секретаријат СС ЕТВ

 

 

 

 

 

Usvojen kolektivni ugovor JP ETV

Nezvanično saopštenje
Vlada Republike Srbije usvojila kolektivni ugovor JP Emisiona tehnika i veze Srbije

U narednim satima očekujemo i zvanično saopštenje koje ćemo objaviti u što kraćem roku.

sekretarijat SS ETV

 

 

 

 

 

Usaglašen Kolektivni ugovor

USAGLAŠEN KOLEKTIVNI UGOVOR
DOSTAVLjEN PREDLOG KOLEKTIVNOG UGOVORA, NA SAGLASNOST VLADI REPUBLIKE SRBIJE

Poštovani zaposleni, Predlog Kolektivnog ugovora izmenjen u skladu sa svim primedbama dobijenim od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, broj: 112-07-00111/2016-02 od 24.02.2016. godine.

Poslat je sledeći tekst Ministarstvu Trgovine, Turizma i Telekomunikacija:

Imajući u vidu da je JP ''Emisiona tehnika i veze'' usvojilo sve primedbe i postupilo prema dobijenim mišljenjima: Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkog sekretarijata za Zakonodavstvo, i izvršilo izmenu predloga Kolektivnog ugovora u svemu, uključujući i sporan član 137. to Vas molimo, da se postupak dobijanja saglasnosti Osnivača i potpisivanje Kolektivnog ugovora završe u što kraćem roku.

Kompletan tekst usaglašenog Kolektivnog ugovora možete preuzeti ili pročitati ovde.

 

sekretarijat SS ETV

 

 

 

 

 

Predsedništvo Sindikata JP ETV tendenciozno "minira" donošenje Kolektivnog ugovora

I pored velikog uloženog truda i napora svih relevantnih učesnika u donošenju Kolektivnog ugovora našeg preduzeća, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomuikacija je odbilo član 137 stav 2 predloga kolektivnog ugovora.

Poštovane kolege, trebalo bi da znate da je to član na kome besmisleno insistira predsednik sindikata JP ETV, Zoran Stevanović.

Опширније...

Važnost kolektivnog ugovora

Cilj praktikovanja socijalnog dijaloga, što se sve češće koristi kao izraz u zemljama šampionima ovakvog procesa, jeste postizanje kompromisa o sadržaju, dinamici i, sa aspekta sindikata najznačajnijoj stavci, socijalnoj ceni ekonomskih i društvenih promena.

Опширније...

Moguć autogol u kolektivnom pregovaranju

Zbog minimalnih razlika u tumačenju Ministarstva rada, vezano za član 137, i Sindikata JPETV (Stevanovićev sindikat) može doći do dužeg odlaganja potpisivanja kolektivnog ugovora.

Опширније...

Иступница ССЕТВ

Ако сте члан нашег синдиката, а одлучили сте да иступите, иступницу можете преузети
овде
.

Каса узајамне помоћи

За све информације у вези рада Касе узајамне помоћи (КУП), начина приступања каси, узимању позајмица, можете се обратити колеги Драгославу Михаиловићу на телефон 064/8612-892.

Правилник Касе узајамне помоћи и приступницу можете преузети на овој страници.

КУП ССЕТВ

Контакт Инфо

Самостални синдикат
"Емисиона техника и везе Србије"

  • Adresa: 11000 Београд
    Кнеза Вишеслава 88
  • Tel: 064 861 28 16
  • Email: sekretarijat@ssetv.rs
  • Website: http://www.ssetv.rs