U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Beograda i fondacije "Fridrih Ebert" održan je okrugli sto : "Dometi socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva u Srbiji"

IZVEŠTAJ SA SINDIKALNOG PREDAVANjA - OKRUGLOG STOLA U ORGANIZACIJI FONDACIJE "FRIDRIH EBERT"

U organizaciji saveza Samostalnih Sindikata Beograda  i Fondacije "Fridrih    Ebert" 21. septembra 2017.  održano predavanje - okrugli sto
"Dometi socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva u Srbiji".

Predsedavajući skupa bio je Dragan Todorović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda a pozdravnu reč dala je Ursula Koh - Laugvic, predstvanica fondacije "Fridrih Ebert" iz Nemačke.

 


Govorili su:
- Milan Krkobabić, ministar bez portfelja  u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća , sa temom : Socijalna ekonomija u Srbiji u procesu evropskih integracija

- Nikola Ristivojević, spoljni saradnik Saveza samostalnih sindikata Beograda, sa temom: Koncept socijalne ekonomije - socijalni korektiv i dopuna tržišnoj ekonomiji

-Neven Marinović, SENS Mreža za socijalno preduzetništvo, Beograd, sa temom: socijalno preduzetništvo u  Evropi  danas - uporedni prikaz uspešnih evropskih modela

Generalni zaključak i ono oko čega su saglasni svi govornici je da u  savremenoj  Evropi, a čiji smo i mi deo, liberalni kapitalizam, kao vladajući koncept, permanentno ide na ruku svetu kapitala i profita a na uštrb  sveta rada i radništva. Takođe, savremeni razvoj novih tehnologija, tzv. "treća industrijska revolucija", smanjuje potrebu za radnom snagom što dodatno povećava osećaj socijalne nesigurnosti.

 


Šta je rešenje? Izboriti  se kroz socijalni dijalog za stav  da nema viška zaposlenih već - manjka posla  i u tom smislu učiniti sve da bude posla.
Jedno od rešenja za zapošljavanje je i  ono što se zove - socijalna ekonomija i socijalno preduzetništvo a to su svi oblici zadrugarstva, društava za uzajamnu pomoć, udruženja i fondacija.
Da  bi to zaživelo neophodna je pomoć države  i ona se u okviru socijalnog dijaloga sa sindikatima očekuje.

Иступница ССЕТВ

Ако сте члан нашег синдиката, а одлучили сте да иступите, иступницу можете преузети
овде
.

Каса узајамне помоћи

За све информације у вези рада Касе узајамне помоћи (КУП), начина приступања каси, узимању позајмица, можете се обратити колеги Драгославу Михаиловићу на телефон 064/8612-892.

Правилник Касе узајамне помоћи и приступницу можете преузети на овој страници.

КУП ССЕТВ

Контакт Инфо

Самостални синдикат
"Емисиона техника и везе Србије"

  • Adresa: 11000 Београд
    Кнеза Вишеслава 88
  • Tel: 064 861 28 16
  • Email: sekretarijat@ssetv.rs
  • Website: http://www.ssetv.rs